Koken met thee - een nieuw avontuur met nieuwe smaken en aroma's!


Koken met thee is eigenlijk al heel oud. Al in China werden de bladeren in de oudheid gegeten, gepekeld of gekruid met zout, knoflook en vet. Thee is een veelzijdig kookingrediënt en voegt aroma en smaak toe aan elke culinaire creatie van cocktails tot sauzen, desserts en hartige gerechten. Heeft u een leuk recept voor ons? Stuur het naar info@eversdal.nl. De lekkerste recepten worden beloond met een gratis blikje thee!


Recepten


Chai Tea

Chai betekend thee! Maar onder Chai tea verstaan we tegenwoordig een melange van specerijen en thee uit India, het land van de prachtige theevelden. Dit was niet altijd het geval, de theevelden zijn pas gekomen toen de Engelsen en Nederlanders in China de mooie theeplantages hadden ontdekt. De Engelsen hebben toen theeplanten vanuit China naar India gebracht om daar te laten groeien en nieuwe theeplantages onder Engels bewind te stichten. De mensen in India zelf dronken vooral een mengsel van specerijen en melk die in een pot op groot vuur werd verwarmt. Ieder gezin had zo zijn eigen familie recept. Toen thee beschikbaar werd in India voor de lokale bevolking is er een mengsel ontstaan van de thee en specerijen die we tegenwoordig Chai tea noemen oftewel thee thee  :-)

Hoe maak je nou Chai? Dat is eigenlijk altijd weer anders en iedereen kan dus zijn eigen ‘’familie’’ recept hiervan maken. De basis is voornamelijk zwarte thee al kun je het ook met een andere theesoort zetten. Een mooie variatie is Oolong thee omdat deze van zichzelf al iets zoetig is. De kruiden en specerijen wijken ook af in elk recept, je kunt het een beetje naar smaak aanpassen. Veel gebruikte specerijen zijn kaneel, kardemom, gember, nootmuskaat, kruidnagel en zwarte peper. Maar schroom vooral niet om eens iets anders te proberen zoals steranijs, venkel of zoethout. Allemaal mooie warme smaken om jouw eigen Chai variant te maken.

Een belangrijk ingrediënt is melk. Je kunt het op zijn Indiaas zetten met ¾ melk en ¼ thee of op zijn Nederlands 7/8 thee en 1/8 melk. Hoe meer melk, hoe romiger de chai. Gebruik je meer melk, laat je thee dan goed trekken zodat de smaken mooi samenvloeien met de melk. Met melk kun je ook variëren, amandelmelk bijvoorbeeld of havermelk dat geeft een prachtige volle smaak aan je chai.

In ons  Chai pakket hebben wij 2 basis Chai tea’s voor je. De een wat kruidig met meer nootmuskaat  onze Veluwe Pittig en onze Batavia welke iets zoeter is door het gebruik van andere specerijen. Met deze twee soorten kun je zo al Chai maken zonder er verder iets mee te doen. Maar, je kunt er ook je eigen twist aan geven door toevoeging van ons specerijen assortiment. Het is gewoon een kwestie van doen, wees niet bang en voeg eens een extra pepertje toe of een kruidnageltje. Gewoon proberen en je eigen smaak maken.

Hoe zet je Chai? Je kunt dit natuurlijk gewoon in een glas doen. Het mooiste is om eerst de warme melk in een glas te doen. Heb je een melkstomer? Helemaal leuk dan kun je die gebruiken om de melk warm te maken. Zet je Chai met je familie, kun je ook kiezen om hiervoor een mooie (hittebestendige) kan en onze Magic Teamaker te gebruiken zoals op de foto. In de Magic Teamaker zet je de thee met jouw melange van specerijen, vervolgens zet je deze op de kan met de verwarmde melk. Je zult een prachtige verscheidenheid aan warme kleuren zien ontstaan. Dit is ontzettend leuk om aan tafel te doen.

De Magic Teamaker  en het Chai Pakket zijn te koop in onze webwinkel www.eversdal.nl Veel plezier met het maken van jouw Chai Tea!

Thai Curry Soep met Green Sencha Japan thee

Nodig voor 4 kommen soep:

  • 15 gram Groene Sencha Japan Fukujyu thee
  • 3 eetlepels sesam olie
  • 1 grote ui
  • 1 bosje lente-ui
  • 2 pepers (rood en geel)
  • 4 peen
  • 100 gram taugé
  • 200 gram sugarsnaps
  • 200 gram champignons
  • 1 limoen
  • 1 chilipeper
  • Koriander
  • 2 eetlepels groene Thaise curry pasta
  • 800 ml cocosmelk
  • Zout en peper
Zet de groene Japanse thee met 1 liter water op 75 graden en laat deze 3 minuten trekken. Was de groente en snij deze fijn; de peen in reepjes en de peper en uien in ringen, de rest klein. Pers de limoen uit. Maak de olie warm in een grote wok of pan en doe de uien erbij . Na ongeveer 2 minuten gaan de sugarsnaps en peen erbij. Na weer ongeveer 2 minuten voeg je de champignons, peper, lente-ui en curry pasta toe. Roer alles gedurende 2 minuten goed door. Voeg dan de cocosmelk toe en de thee en laat dit ongeveer 3 minuten lekker door sudderen. Voeg nu de taugé, het limoensap, de chilipeper en de koriander toe en maak het op smaak met het zout en peper.

Pink Drink met onze Moestuinmix

Nodig voor 2 glazen Moestuinmix Cocos Drink

15 gram Moestuinmix

500 ml water

2-3 eetlepels vlierbessiroop

250 ml cocosmelk

Bevroren bessen uit de vriezer

IJsblokjes

Zet de Moestuinmix met 500 ml water en laat deze 15 tot 20 minuten trekken. Laat het koud worden, eventueel in de koel of ijskast als je haast hebt. Neem 2 grote glazen en vul deze voor de helft met de bevroren vruchtjes en wat ijsblokjes, voeg de thee toe tot ongeveer 2/3 van het geheel en voeg dan de 1 tot 1.5 eetlepel siroop toe per glas.  Vul de rest van het glas met cocosmelk. Drink Pink met onze moestuinmix!

Gerookte olie met Lapsang Souchon thee

Nodig voor 250 ml olie:

  • 3 gram Lapsang Souchon zwarte thee
  • 250 ml extra virgin olijf olie


Verhit de olie in een pannetje zonder het te laten koken. Doe de thee in het lege flesje van de olie en voeg voorzichtig de warme olie toe. Doe de fles dicht en laat dit afgesloten 2 weken op een koele donkere plaats staan. Deze gerookte lapsang olie smaakt heerlijk bij carpaccio, een lekker kaasje of over de sla met een tomaatje.

Rooibos met pompoen en prei (vegetarisch)

Nodig voor 4 kommen soep:

  • 3 gram rooibos
  • 250 ml water
  • 500 gram pompoen
  • 2 prei
  • Groente bouillon
  • Olijf olie
  • Zout
  • Peper
  • Rosemarijn

Zet een kopje rooibos thee met de 250 ml water kokend water en laat deze 4 minuten trekken. Snij de prei fijn en bak deze aan in de pan met wat olie. Snij de pompoen en voeg deze toe aan de prei samen met wat zout en peper. Bak dit een paar minuten op hoog puur. Doe de rooibos thee erbij, de groentebouillon en zet het vuur laag. Laat dit 20 minuten zachtje sudderen. Als de prei en pompoen zacht zijn, voeg eventueel wat peper en zout toe en maak het geheel eventueel wat fijner met de mixer. Serveer in een leuke soepkom met wat rozemarijn erop en serveer het geheel met toast.


Cake met Chocolade en Earl Grey Imperiale

Nodig voor 1 cake:

  • 4 gram Earl Grey Imperiale
  • 160 gram bakmeel
  • 3 eieren
  • 160 gram suiker
  • 160 gram boter
  • 70 gram pure chocolade
  • eventueel slagroom om toe te voegen

Mix de suiker met de boter tot je een mooi glad geheel hebt, voeg dan de eieren 1 voor 1 toe en hierna het bakmeel. Maak de thee fijntjes met een stamper en voeg ze toe aan de mix. Snijd de chocolade fijn en voeg deze toe aan de mix. Roer alles goed door. Bak de cake af op 170 graden gedurende 40 minuten.

IJsthee en Limonade van thee met That's Amore

Tip van een van onze klanten; gebruik in plaats van gewoon water, koolzuurhoudend water. Daar kan geen limonade tegenop!

Nodig voor 1 liter ijsthee:

  • 0,5 liter water
  • 10-15 gram That’s Amore (of een andere thee)
  • Gehele nacht laten trekken
  • Overdag IJsblokjes toevoegen tot 1 liter
  • Honing naar smaak toevoegen
  • Voeg granaatappel toe zodat het er mooi uitziet en een takje rozemarijn of munt

De vruchten geven deze thee een heerlijke zoete smaak en door de hibiscus is het niet te zoet. Natuurlijk kunt u elke andere soort thee gebruiken. Let op als u een thee gebruikt met theebladeren dat u deze niet te lang laat trekken, want dan wordt de thee bitter. Wij werken graag met tisanes (op basis van vruchten of kruiden) zodat we vermijden dat het bitter wordt. Wilt u geen bitters maar wel thee (theebladeren), zet de thee dan op normale wijze en laat deze goed afkoelen of zet de thee met koud water overdag zodat u deze in de gaten kunt houden en op tijd de theebladeren kunt verwijderen. Heet water is nodig voor snelle afgifte van smaak, maar als u het toch koud drinkt, is tijd het enige wat u nodig heeft.


Stoofperen met Glühwijnkruiden

Nodig voor 1 kg gestoofde peertjes

  • Eversdal Gluhweinkruiden
  • 1 kg stoofperen
  •  Vanillesuiker
  •  1 fles wijn of 1 liter water
Schil de peren en snij ze in 4 parten. Voor het koken kunt u water of wijn gebruiken. Voeg de kruiden direct toe. Schep regelmatig de peren om. Ze zijn klaar als ze mooi verkleurd en zacht zijn. Eventueel wat vanillesuiker naar smaak toevoegen.

Serveren met ijs en heerlijk warme noten maakt het extra lekker. 

Tip: Gooi het kookwater niet weg. Dit kan gedronken worden of u kunt er met toevoeging van wat geleisuiker nog een heerlijke jam of zoete saus mee maken! 

Irish Tea

Nodig voor 1 glas Irish Tea:

  • Assam thee
  • 2 schepjes Bruine Suiker
  • 1 maatje Ierse whiskey
  • Slagroom
Zet een sterk kopje Assam thee en laat het even staan. Doe de suiker in een theeglas of ander glas dat hittebestendig is. Doe de whiskey erbij en de hete thee. Nu roeren totdat alle suiker is opgelost. Doe de slagroom bovenop en eventueel wat extra bruine suiker er boven op en genieten maar! 


Lapsang Souchong Risotto

Voor 4 personen:

  • 350 gram risotto rijst
  • 2 sjalotjes
  • 200 gram rode chichorei
  • 200 gram verse provola of mozarella kaas
  • 1 liter vers gezette Lapsang Souchon thee
  • 80 gram boter
  • 1/2 kopje witte wijn
  • Parmezaanse kaas
  • zout
Doe de gehakte sjalotjes in een sauspan met de helft van de boter, voeg de in reepjes gesneden rode cichorei toe en roer. Voeg de rijst toe. Als de rijst wat gaat glazen, voeg dan de wijn toe en laat deze verdampen, giet de thee bij de rijst en ga verder zoals gebruikelijk bij risotto. Breng op smaak met zout. Voeg na ongeveer 18 minuten de resterende boter en twee eetlepels geraspte kaas toe, Serveer de risotto met gesneden mozarella.

Romeo & Julia Rossini

Nodig voor een glas:

  • Romeo en Julia ijsthee (in zakjes verkrijgbaar of even zelf maken; gebruik 240 ml water en zet de thee (3 gram), even aflaten koelen en voeg ijsblokjes toe)
  • 3 grote aardbeien
  • suiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • Prosecco
Pureer de aardbeien, suiker en citroensap in een blender. Schenk de puree in een mooi cocktailglas en voeg de ijsthee toe tot het glas voor de helft gevuld is. Schenk dan voorzichtig de Prosecco over de puree. 

Beierse creme met Earl Grey Imperiale

Nodig voor 5-6 personen:

  • 100 gram melkchocolade
  • 100 gram volle melk
  • 27 gram suiker
  • 2 grote eierdooiers
  • 4 gram gelatine
  • 165 ml room
  • 7,5 gram Earl Grey Thee
Smelt de chocolade au bain-marie. Verwarm de melk en doe de thee in een thee-ei bij de melk en laat dit goed trekken gedurende 7 minuten.Handklop de dooiers met de suiker in een kom. Los de gelatine in de warme melk op en voeg het suiker en eidooiermengsel toe aan de melk en vervolgens ook de gesmolten chocolade.Klop met de hand het mengsel en laat het enkele minuten afkoelen. Klop de room terwijl het mengsel afkoelt. Meng het mengsel bij de room. Giet het in een vormpje en laat het in de koelkast staan tot je het serveert. Garneer het met heerlijke noten en voila! Een heerlijk toetje met thee!

Glühwein maken met onze Glühweinkruidenmix

  •  1 fles rode wijn (75cl)
  • Gebruik 2 eetlepels Glühwein kruidenmix of meer naar smaak. Hoe meer, hoe pittiger!
  • 1 groot thee-ei of kruidenbol
Zet de wijn in een pan op het vuur. Doe de kruidenmix in de kruidenbol en voeg deze toe aan de wijn. Laat minstens 5 minuten trekken in de hete, maar niet kokende rode wijn (alcohol verdampt op ong. 75° C). Voeg suiker naar smaak toe.

Tip: Serveer met een stokje kaneel en een schijfje sinaasappel voor een groots effect.