Koken met thee - een nieuw avontuur met nieuwe smaken en aroma's!


Koken met thee is eigenlijk al heel oud. Al in China werden de bladeren in de oudheid gegeten, gepekeld of gekruid met zout, knoflook en vet. Thee is een veelzijdig kookingrediënt en voegt aroma en smaak toe aan elke culinaire creatie van cocktails tot sauzen, desserts en hartige gerechten. Heeft u een leuk recept voor ons? Stuur het naar info@eversdal.nl. De lekkerste recepten worden beloond met een gratis blikje thee!



Recepten!!


Stoofperen met Glühwijnkruiden

Nodig voor 1 kg gestoofde peertjes

  • Eversdal Gluhweinkruiden
  • 1 kg stoofperen
  •  Vanillesuiker
  •  1 fles wijn of 1 liter water
Schil de peren en snij ze in 4 parten. Voor het koken kunt u water of wijn gebruiken. Voeg de kruiden direct toe. Schep regelmatig de peren om. Ze zijn klaar als ze mooi verkleurd en zacht zijn. Eventueel wat vanillesuiker naar smaak toevoegen.

Serveren met ijs en heerlijk warme noten maakt het extra lekker. 

Tip: Gooi het kookwater niet weg. Dit kan gedronken worden of u kunt er met toevoeging van wat geleisuiker nog een heerlijke jam of zoete saus mee maken! 

Irish Tea

Nodig voor 1 glas Irish Tea:

  • Assam thee
  • 2 schepjes Bruine Suiker
  • 1 maatje Ierse whiskey
  • Slagroom
Zet een sterk kopje Assam thee en laat het even staan. Doe de suiker in een theeglas of ander glas dat hittebestendig is. Doe de whiskey erbij en de hete thee. Nu roeren totdat alle suiker is opgelost. Doe de slagroom bovenop en eventueel wat extra bruine suiker er boven op en genieten maar! 


Lapsang Souchong Risotto

Voor 4 personen:

  • 350 gram risotto rijst
  • 2 sjalotjes
  • 200 gram rode chichorei
  • 200 gram verse provola of mozarella kaas
  • 1 liter vers gezette Lapsang Souchon thee
  • 80 gram boter
  • 1/2 kopje witte wijn
  • Parmezaanse kaas
  • zout
Doe de gehakte sjalotjes in een sauspan met de helft van de boter, voeg de in reepjes gesneden rode cichorei toe en roer. Voeg de rijst toe. Als de rijst wat gaat glazen, voeg dan de wijn toe en laat deze verdampen, giet de thee bij de rijst en ga verder zoals gebruikelijk bij risotto. Breng op smaak met zout. Voeg na ongeveer 18 minuten de resterende boter en twee eetlepels geraspte kaas toe, Serveer de risotto met gesneden mozarella.

Romeo & Julia Rossini

Nodig voor een glas:

  • Romeo en Julia ijsthee (in zakjes verkrijgbaar of even zelf maken; gebruik 240 ml water en zet de thee (3 gram), even aflaten koelen en voeg ijsblokjes toe)
  • 3 grote aardbeien
  • suiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • Prosecco
Pureer de aardbeien, suiker en citroensap in een blender. Schenk de puree in een mooi cocktailglas en voeg de ijsthee toe tot het glas voor de helft gevuld is. Schenk dan voorzichtig de Prosecco over de puree. 

Beierse creme met Earl Grey Imperiale

Nodig voor 5-6 personen:

  • 100 gram melkchocolade
  • 100 gram volle melk
  • 27 gram suiker
  • 2 grote eierdooiers
  • 4 gram gelatine
  • 165 ml room
  • 7,5 gram Earl Grey Thee
Smelt de chocolade au bain-marie. Verwarm de melk en doe de thee in een thee-ei bij de melk en laat dit goed trekken gedurende 7 minuten.Handklop de dooiers met de suiker in een kom. Los de gelatine in de warme melk op en voeg het suiker en eidooiermengsel toe aan de melk en vervolgens ook de gesmolten chocolade.Klop met de hand het mengsel en laat het enkele minuten afkoelen. Klop de room terwijl het mengsel afkoelt. Meng het mengsel bij de room. Giet het in een vormpje en laat het in de koelkast staan tot je het serveert. Garneer het met heerlijke noten en voila! Een heerlijk toetje met thee!