Koken met thee - een nieuw avontuur met nieuwe smaken en aroma's!
Koken met thee is eigenlijk al heel oud. Al in China werden de bladeren in de oudheid gegeten, gepekeld of gekruid met zout, knoflook en vet. Thee is een veelzijdig kookingrediënt en voegt aroma en smaak toe aan elke culinaire creatie van cocktails tot sauzen, desserts en hartige gerechten. Heeft u een leuk recept voor ons? Stuur het naar info@eversdal.nl. De lekkerste recepten worden beloond met een gratis blikje thee!
Recepten!!
IJsthee en Limonade van thee met That's Amore
Tip van een van onze klanten; gebruik in plaats van gewoon water, koolzuurhoudend water. Daar kan geen limonade tegenop!
Nodig voor 1 liter ijsthee:
- 0,5 liter water
- 10-15 gram That’s Amore (of een andere thee)
- Gehele nacht laten trekken
- Overdag IJsblokjes toevoegen tot 1 liter
- Honing naar smaak toevoegen
- Voeg granaatappel toe zodat het er mooi uitziet en een takje rosemarijn of munt
De vruchten geven deze thee een heerlijke zoete smaak en door de hibiscus is het niet te zoet. Natuurlijk kunt u elke andere soort thee gebruiken. Let op als u een thee gebruikt met theebladeren dat u deze niet te lang laat trekken, want dan wordt de thee bitter. Wij werken graag met tisanes (op basis van vruchten of kruiden) zodat we vermijden dat het bitter wordt. Wilt u geen bitters maar wel thee (theebladeren), zet de thee dan op normale wijze en laat deze goed afkoelen of zet de thee met koud water overdag zodat u deze in de gaten kunt houden en op tijd de theebladeren kunt verwijderen. Heet water is nodig voor snelle afgifte van smaak, maar als u het toch koud drinkt, is tijd het enige wat u nodig heeft.
Stoofperen met Glühwijnkruiden
Nodig voor 1 kg gestoofde peertjes
- Eversdal Gluhweinkruiden
- 1 kg stoofperen
- Vanillesuiker
- 1 fles wijn of 1 liter water
Serveren met ijs en heerlijk warme noten maakt het extra lekker.
Tip: Gooi het kookwater niet weg. Dit kan gedronken worden of u kunt er met toevoeging van wat geleisuiker nog een heerlijke jam of zoete saus mee maken!
Irish Tea
Nodig voor 1 glas Irish Tea:
- Assam thee
- 2 schepjes Bruine Suiker
- 1 maatje Ierse whiskey
- Slagroom
Lapsang Souchong Risotto
Voor 4 personen:
- 350 gram risotto rijst
- 2 sjalotjes
- 200 gram rode chichorei
- 200 gram verse provola of mozarella kaas
- 1 liter vers gezette Lapsang Souchon thee
- 80 gram boter
- 1/2 kopje witte wijn
- Parmezaanse kaas
- zout
Romeo & Julia Rossini
Nodig voor een glas:
- Romeo en Julia ijsthee (in zakjes verkrijgbaar of even zelf maken; gebruik 240 ml water en zet de thee (3 gram), even aflaten koelen en voeg ijsblokjes toe)
- 3 grote aardbeien
- suiker
- 1 eetlepel citroensap
- Prosecco
Beierse creme met Earl Grey Imperiale
Nodig voor 5-6 personen:
- 100 gram melkchocolade
- 100 gram volle melk
- 27 gram suiker
- 2 grote eierdooiers
- 4 gram gelatine
- 165 ml room
- 7,5 gram Earl Grey Thee