Drinking a daily cup of tea, will surely starve the apothecary !

Er wordt gezegd dat het de Chinese keizer Shen Nong (2737 v. Chr.) was die de heilzame eigenschappen ontdekte van theeblaadjes. Vanaf 200 voor Christus werd thee opgenomen in de traditionele kruiden als een plant die nuttig is voor de behandeling van vermoeidheid en spijsverteringsstoornissen. Het lijdt geen twijfel dat de gezonde eigenschappen in combinatie met de aangename smaak van het drankje hebben bijgedragen aan zijn populariteit over de hele wereld. Lopend onderzoek op medisch gebied heeft ertoe geleid dat het de afgelopen decennia mogelijk is geweest om de belangrijkste chemische bestanddelen in theebladeren te identificeren, waardoor de traditioneel bekende eigenschappen worden benadrukt en ook nieuwe eigenschappen worden ontdekt. 


Vitaminen

Thee is rijk aan vitaminen!

De in water oplosbare vitaminen die niet worden vernietigd door de in groene thee aanwezige warmte zijn B1, B2 en B6. B1 stimuleert het metabolisme van koolhydraten om energie te leveren aan de hersenen. B2 dient voor het onderhoud van de zenuwfascie en om het metabolisme van vetten en koolhydraten te bevorderen. B6 helpt bij het onderhoud van huid en haar. 

Groene thee is ook rijk aan vitamine C, wat het immuunsysteem versterkt tegen de aanval van vrije radicalen: deze stof is oplosbaar in water, maar wordt ook beïnvloed door hitte, zodat een deel ervan helaas in heel heet water wordt vernietigd.

Mineralen

Thee bevat veel mineralen!

Groene thee bevat veel mineralen (4-5% van het droge gewicht van de verse bladeren). Kalium is aanwezig in hoge concentraties, gevolgd door Calcium, Magnesium, Zink, Mangaan en Fluoride. Kalium is belangrijk voor het behoud van de normale hartslag en voor het overbrengen van elektrische impulsen. Zink speelt een rol in het proces van wondgenezing en versterkt het immuunsysteem. Calcium en Magnesium zijn essentiële componenten van botten en tanden. Mangaan activeert de enzymen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van botten, bloedstolling en het metabolisme van koolhydraten en vetten. Fluoride voorkomt tenslotte tandcariës en is ook een belangrijk onderdeel van botten en nagels.

Aminozuren

Thee bevat aminozuren!

Onder de aminozuren, de essentiële bestanddelen van eiwitten, is theanine het meest interessant en het meest voorkomend in groene thee. Theanine kan de bloed-hersenbarrière passeren, waarbij de afgifte van neurotransmitters in de hersenen wordt bevorderd die een kalmerende werking hebben waardoor de effecten van theïne op het centrale zenuwstelsel worden geremd. 

Pfenolen

Pfenolen in thee

Meer dan 80% van de pfenolen worden vertegenwoordigd door flavonoïden. Doordat het blad reageert met zuurstof in de lucht, vindt er een speciale chemische reactie plaats bij zwarte thee. De pfenolen worden enzymatisch geoxideerd tot theeflavine en thearubigine; de aromatische stof, die de drank zijn karakteristieke aroma en amberkleur geven. 

De theeën met het hoogste pfenolgehalte zijn groene, witte en half geoxideerde theeën. Naast het geven van de thee-infusie zijn typische samentrekkende smaak, hebben flavonolen de volgende eigenschappen; het zijn antioxidanten. Ze zouden het niveau  van slecht cholesterol en vetten in het bloed kunnen verminderen waardoor het risico op hart- en vaatziekten verminderd kan worden; ze kunnen een preventief effect op bepaalde tumoren hebben; ze lijken een remmend effect te hebben in relatie tot nicotine en verslaving te verminderen; ze kunnen glucose in de darmen verminderen en zouden het glucosegehalte in het bloed kunnen remmen na de maaltijd; ze zouden de bloeddruk kunnen verlagen; mensen die aan hoge bloeddruk lijden, worden geadviseerd om bij voorkeur groene thee te drinken met een laag cafeïne/theïne gehalte (theïne is cafeïne in thee); ze  zouden een antimicrobieel effect op streptokokken kunnen hebben, verantwoordelijk voor cariës - het effect lijkt nog hoger bij Semi-geoxideerde theesoorten; ze zouden een kalmerende werking kunnen hebben op het slijmvlies van de maag en de darm en een antibacterieel effect op de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor diarree. Thee is gezond maar vervangt geen medicijnen voorgeschreven door uw arts.

Methylxantines - Theïne (cafeïne)

Koffie = Cafeïne           Thee = Theïne

In welke thee zit meer theïne is helaas gecompliceerder dan het lijkt. Het gehalte aan methylxanthines (theïne, theobromine en theofylline) varieert afhankelijk van het type thee, de botanische variëteit, de temperatuur van het water dat wordt gebruikt voor de infusie en de duur van de infusie zelf. Gemiddeld bevat zwarte thee voornamelijk theïne, terwijl de andere twee xanthines in grotere hoeveelheden aanwezig zijn in groene theeën. In vergelijking met koffie bevat thee minder theïne: een kopje van ongeveer 150 cc sterke zwarte thee bevat 40 mg theïne en een kopje groene thee bevat 20 mg, tegenover de 100-125 mg cafeïne van een 40 cc kopje koffie. Dit gezegd hebbende, het kopje zwarte thee is bereidt met water van 90 graden terwijl groene thee veel kouder wordt gezet. Theïne of cafeïne lost op in water, hoe warmer het water hoe meer cafeïne er op lost. Vandaar ook dat veel mensen zwarte thee als bitter ervaren. Theïne of cafeïne is bitter. De Camelia plant of thee plant produceert het meeste theïne in de jonge knoppen of uitlopers. Om deze te beschermen tegen kleine insecten maakt de plant theïne aan zodat de insecten het jonge blad vermijden en de plant kan groeien. Je zou dus ook kunnen zeggen, hoe lichter de theesoort, hoe meer theïne. Theïne of cafeïne is niet perse slecht voor je, je krijgt er zelfs meer energie van. Er zijn mensen die in meer of mindere mate gevoelig zijn. 

7 vragen over  theïne beantwoord

  1. Is theïne hetzelfde als cafeïne? ja dat klopt. Het zit vooral in het jonge blad bij thee en in de boon bij koffie. De plant maakt dit aan ter verdediging tegen insecten.
  2. Is theïne slecht? Niet perse. Je krijgt er ook energie van. Er zijn mensen die er gevoelig voor zijn.
  3. Zit er in thee minder theïne dan cafeïne in koffie? Ja dat klopt. Dat scheelt best veel, ongeveer 1 op 4.
  4. Zit er na het decafineren van thee of koffie nog theïne/cafeïne in de thee of koffie? Ja, dat kan. Wel in zulke kleine maten dat we er geen last van hebben.
  5. Is CO2 decafineren duurder dan chemisch decafineren? Ja zeker, het is duurder en het kost meer tijd.
  6. Zijn er theesoorten waarin minder theïne zit? Ja, oolong en bancha thee. Hiervoor worden vaak de  onderste wat oudere bladeren gebruikt. Deze hebben minder verdediging nodig tegen insecten dan de jonge bladeren. Deze thee noemen we theïne arm.
  7. Zijn er ook theesoorten waar helemaal geen theïne in zit? Nee. alle thee bevat theïne. Wil je dit 100% vermijden, kun je beter rooibos, vruchten of kruidenthee  drinken. Niet alle Tisanes zijn overigens theïne vrij. Let op bij bijvoorbeeld Yerba Mate.

Conclusie

Samengevat kunnen we zeggen dat groene, witte en semi-gefermenteerde of oolong en post gefermenteerde theesoorten met het oog op de speciale verwerking, de rijkste zijn in heilzame stoffen. Om optimaal te profiteren van de gezondheidsbevorderende eigenschappen van thee, wordt normaal gesproken een consumptie van 3 kopjes groene thee per dag aanbevolen (5 kopjes zwarte thee).


Thee = 99% water en goed voor de gezondheid! Cheers!  


Vragen die wij krijgen over thee

Looizuur en thee, hoe zit het nou precies

Thee bevat geen looizuur. Helaas wordt dit vaak verward met tannic acid, de Engelse vertaling van looizuur. Tannic acid lijkt op het woord tannine maar is echt iets anders. Looizuur wordt gebruikt bij het looien van huiden. Het Latijnse woord voor looien is tannare. Om de verwarring compleet te maken is tannine een looistof. Het is het makkelijks om het woord tannine te hanteren en te denken aan het feit dat tannine flavonoïden zijn. Flavonoïden hebben vele goede eigenschappen, echter zorgt teveel tannine in de thee voor een droog mondgevoel en bij sommige mensen zelfs voor maagpijn. Het is dan zaaks thee met veel tannine te mijden en over te stappen op tannine-arme theesoorten. Thee bevat altijd tannine maar in sommige soorten zit minder dan in andere. Tannine komt vooral vrij door het water te heet over de thee te gieten. Kook het water en laat het daarna afkoelen voor het over de thee te gieten of gebruik een waterkoker met graden. Chinese zwarte theesoorten zoals onze Yunnan black is een voorbeeld van tannine arme thee. Licht geoxideerde oolongs willen ook nog wel bijvoorbeeld onze Tie Kuan Yin. Rooibos is eigenlijk geen thee omdat het niet van de theeplant Sinensis afkomt, maar is ook een goede keus als je tannine vrij wilt drinken. Het is jammer dat er nog steeds collega's zijn die het woord looizuur-arme thee gebruiken alleen omdat het zo makkelijk is omdat zogenaamd iedereen weet wat er dan bedoeld wordt....waarom krijgen wij er dan zoveel vragen over?

Ontzurende theetjes

Niet te verwarren met zogenaamde ontzurende thee of kruidenmengsels. In onze voeding zitten nu eenmaal zuren en bases. Te veel zuren zouden zorgen voor jicht en artrose. Dus gaan we massaal aan de alkalinetheetjes. Het is even een hype geweest maar gelukkig beseffen de meeste mensen dat alles eigenlijk draait om goed en gezond eten. Veel groente, fruit, vis en noten en wat minder vlees, suikers en allerlei houdbaarheidsmiddelen in kant en klaar maaltijden. Deze producten hebben helaas vaak een hoog zuur en zout gehalte. Voorkomen is dan beter dan genezen. Probeer eens wat huis- tuin- en keukenkruiden door de thee of water.

Extra informatie over zoethout
Zoethoutthee bevat de stof glycyrrhizine, een ‘plantengifstof’ die de bloeddruk verhoogt. Door deze stof houdt het lichaam vocht vast waardoor de bloeddruk stijgt. Dit effect is tijdelijk. Glycyrrhizine is een natuurlijke smaakstof die vele malen zoeter is dan suiker. In Nederland krijgen we relatief veel glycyrrhizine binnen doordat er veel drop wordt gegeten, waar de stof ook in zit.  Zoethout zit in bijna alles met een dropsmaak. Denk aan hoestsiroop, keelpastilles, kauwgum, en zwart-witpoeder. Maar ook in bier met dropsmaak, Sambuca en Ouzo. Ook wordt het soms toegevoegd aan medicijnen om de bittere smaak te maskeren.’Als je zwanger bent is het belangrijk om goed op te letten met zoethoutthee. Ook bij kinderen en als je een hoge bloeddruk hebt, of een een verhoogd risico daarop, is het raadzaam om op te passen met zoethout. Thee is voor 99% water, je zou meer dan 3 liter zoethoutthee per dag moeten drinken om echt last te krijgen. Toch waarschuwen wij voor zoethout aangezien er altijd mensen zijn die hier meer gevoelig voor zijn dan anderen.

 

Kaneel Cassia of Ceylon?

Zowel Ceylon als Cassia zijn kaneel soorten.   Cassia heeft een scherpere smaak en een iets bittere smaak dan Ceylon. Ceylon is iets zachter en vriendelijker. Cassia bevat een veel hoger gehalte aan coumarine wat schadelijk is bij een veelvuldig gebruik van kaneel. Ondanks dat Cassia een stuk goedkoper is dan Ceylon kiezen wij toch voor deze vriendelijke versie. Samenvattend is Ceylon van betere kwaliteit en veel veiliger bij veelvuldig gebruik.